header image
Proiectul Fito-Clinica
A projektrol
Növényi betegségek
Növények kártevoi
Haszonnövények gyomnövényei
Kórokozók
Kártevok
Gyomnövények
Tudományos dolgozatok
Fórum
Hasznos linkek
Az iskola
Home
Minöségbiztosítás
Dokumentumok
Materiale didactice
Tantestület
Diáktanács
Borsszem
Kapcsolat
Linkek
Keresés
Események
Galéria
Egykori Iskolámért Alapítvány
Lónyai Tivadar Általános Iskola Biharszentjános
Tantestület
Szentjánosbogár
Galéria
Diáktanács
Események
Kapcsolat
Statistics
OS: Linux w
PHP: 5.2.6
MySQL: 5.0.45
Time: 12:02
Caching: Disabled
GZIP: Disabled
Members: 31
News: 618
Web Links: 20
Visitors: 4980918
Home arrow Növényi betegségek arrow Patogenii plantelor arrow Paradicsom, paprika
PDF Print E-mail


Kórokozók jegyzéke növénycsoportok szerint - Paradicsom, Paprika:

Paradicsom bronzfoltosság vírus / Bronzfényűsége (Tomato spotted wilt virus)
A pardicsom mozaik vírusa (Tobocco mosaic virus in tomato)
A paradicsom páfránylevelűsége (Cucumber mosaic virus tomato)
A paprika újhitűség virúsa (Cucumber mosaic virus in pepper)
A paradicsom sztolbúrja / Sztolbúr betegsége (Potato stolbur MLO)
A paradicsom bronzfényűsége (Tomato spotted virus)
A paradicsom baktériumos hervadása / Klavibakteres betegsége (Calavibacter michiganensis pv. michiganense)
A paradicsom pszeudomonászos betegsége (Pseudomonas syringae pv Tomato)
A paradicsom xantomonászos betegsége / Baktériumos varasodása (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)
A paprika termés és szár rothadása / Fitoftórás betegsége (Phytophtora capsici)
Paradicsom lisztharmat (Leveillula taurica)
A paradicsom didimellás betegsége / Tőszáradása (Didymella lycopersici)
A paradicsom verticilliumos hervadása (Verticillium dahliae)
A paradicsom kladospóriumos betegsége / Barnapenészes levélfoltosság (Cladosporium fulvum)
A paprika alternáriás bogyó és magházpenésze (Alternaria tenuis)
Paradicsom tőkorhadása / Kolletotrichumos bogyófoltossága (Colletotrichum coccodes)
A paprikalevelek fehér foltossága (Phyllosticta capsici)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paradicsom bronzfoltosság vírus / Bronzfényűsége

Tudományos elnevezés: Tomato spotted wilt virus
Tünetek: ezt a betegséget egyik növényről a másikra, a vírushordozó Thrips tabaci rovar terjeszti. Kora tavasszal már a melegágyban megjelenik, vagy a palántákon közvetlenül kiültetés után, a tünetek igen változatosak, a fiatal levelek erezetének kifakulása, klorotikus foltok megjelenése a levelen, melyek késöbb bronzos fényezetüvé vélnak, az erek és a levéllemez hátoldala fele besodrosodik, a leveleken tölgyfalevélhez hassonló klorotikus foltok jelennek meg, a fertőzött levelek késöbb elhalnak. A fertőzött növények kicsik maradnak, részben elhervadnak, majd megbarnulnak és elpusztulnak.
Gazdanövények: a Solanaceae család növényeit támadja, hasonló tünetekkel dohány, padlizsán, paradicsom, paprika.
Megelőzés: a)vetésforgó; b)a Trips tabaci írtása a virózis elterjedését meggátolja; c)genetikailag ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: -.

A pardicsom mozaik vírusa

Tudományos elnevezés: Tobocco mosaic virus in tomato
Tünetek: ez a virusbetegség a levéllemezeken, elhalványodó mozaik szerű foltok alakjában jelentkezik. A fertőzés következtében a levelek hullámosodnak és az egészségesnél kissebbek. Nagyarányú fertőzés esetén, a levelek sodrodnak, a levélnyelen és száron elhaló csikok jellentkeznek, a gyümölcsök erősen károsodnak.
Gazdanövények: a kórokozó jellemző a paradicsomra, dohányra, paprikára és a padlizsánra.
Megelőzés: a)a vetőmag nátrium-hidroxiddal való fertőtlenítése; b)az üveg és fóliaházakban a talajt fizikai és vegyi módszerekkel fertőtleníteni; c)a növénymaradványokat összeszedni és megsemmisíteni; d)ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: -.

A paradicsom páfránylevelűsége

Tudományos elnevezés: Cucumber mosaic virus tomato
Tünetek: igen elterjedt vírusbetegség, úgy a hajtatott, mint a szabadföldi termesztésben. Nagyon jellemző a levéllemezek elkeskenyedése-páfránylevelűség-súlyos esetben fonállevelűség alakul ki, legfeljebb a csúcsilemez marad valamivel szélesebb, a növények fejlődése visszamarad a termés nagymértékben csökken.
Gazdanövények: a paradicsomra jellemző, maggal és levéltetvek által terjed egyik évről a másikra.
Megelőzés: a)ugyanabban az üvegházban nem szabad együtt termeszteni paradicsomot, uborkát és paprikát; b)a levéltevek ellen már a melegágyban, míg állományban virágzásig kell védekezni.
Vegyszeres védekezés: -.

A paprika újhitűség virúsa

Tudományos elnevezés: Cucumber mosaic virus in pepper
Tünetek: a fertőzött növények fejlődésében visszamaradottak, bokros növekedésüek, a rövid ízközök miatt, a levelek zsúfolodnak. Korai fertőzéskor a virágok nem fejlődnek ki, vagy virág meddőséget okoz, a késöbbi fertőzés a gyümölcsök torzulását és a piaci érték nagymértékű csökkenését okozza.
Gazdanövények: főleg az üvegházakban okoz nagy kárt a paprika, paradicsom és uborka állományokban.
Megelőzés: a)melegágyban rovarölőszerekkel védekezzünk a virushordozó levéltetvek ellen; b)szabadföldi termesztésben a paprikát el kell szigetelni azoktól az állományoktól, amelyek fertőző gócként szolgálhatnak; c) levéltetvek ellen palántázástól a betakaritásig kell védekezni; d)betegségtűrő vagy kevésbé fogékony fajtákat és hibrideket kell termeszteni.
Vegyszeres védekezés: -.

A paradicsom sztolbúrja / Sztolbúr betegsége

Tudományos elnevezés: Potato stolbur MLO
Tünetek: a virózis minden fejlődési időszakban jelen lehet. Eleinte a levelek széle megsárgul, majd eltorzulnak és lila színük lessz. A fertőzött paradicsomtő elsöprűsödik a számos hónaljhajtás miatt, a szár felsőrésze és a hajtások felállóak. A virágok elsorvadnak, megzöldülnek és meddök lesznek, a fertőzés elött megjelenő gyümölcsök kicsik maradnak, húsuk megfásul, magtalanok.
Gazdanövények: a solanaceae fajok egyik legveszélyesebb betegsége, a paradicsomot, padlizsánt és paprikát károsítja.
Megelőzés: a)korai ültetés; b)a fertőző fórrást jelentő aranka és szulák gyomok rendszeres írtása; c)a kórokozó hordozó kabócák írtása; d)ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: -.

A paradicsom bronzfényűsége

Tudományos elnevezés: Tomato spotted virus
Tünetek: a fertőzött növények alacsonyak maradnak és elseprűsödnek a számos hónaljhajtás miatt. Az alsó leveleken elöbb bronzszínű foltok jelennek meg, amelyek késöbb elhalnak. A fertőzés elött kialakult terméseken piros és sárga gyűrű alakú foltok jelennek meg. A fertőzés után a növény alig vagy egyaltalán nem nevel bogyót. Erős fertőzés esetén a növény el is pusztulhat.
Gazdanövények: a solanaceae családhoz tartozó fajokra jellemző, mint a dohány, paradicsom, tojásgyümölcs.
Megelőzés: a)a paradicsomot távol kell termeszteni a dohánytól; b)a palánta neveléssel kezdődően rendszeresen védekezzünk a virúshordozó tripszek ellen; c)ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: -.

A paradicsom baktériumos hervadása / Klavibakteres betegsége

Tudományos elnevezés: Calavibacter michiganensis pv. michiganense
Tünetek: a kórokozó baktérium egyaránt fertőzi a föld feletti részeket és a gyökereket is. Jellegzetes kórkép az alulról felfele haladó nem klorótikus hervadás. A száron és a levélnyélen megnyult,barna csíkok és hosszanti repedések láthatók. A levélnyelek elöbb merevekké válnak majd elhalnak. A fertőzött bogyón apró madárszemszerű (sötétszínű pont körül világos udvar) foltok jelennek meg, a belső szövetek pedig megbarnulnak. Erőteljes fertőzés esetén a bogyók felülete érdessé válik, a belső szövetek és a magok megbarnulnak.
Gazdanövények: a paradicsomra jellemző föleg a fólia és üvegházakban.
Megelőzés: a)a vetőmag ecetsavas fertőtlenítése; b)csepegtető és barázdás öntözés alkalmazása, c)a fertőzött növények eltávolítása és megsemmísítése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; b)MANCOZEB 800 (mankozeb 40%+tiofánát metil 3o%), dózis 2,0kg; c)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; d)BORDÓILÉ (Cu2SO4) dózis 5,0kg/ha.

A paradicsom pszeudomonászos betegsége

Tudományos elnevezés: Pseudomonas syringae pv Tomato
Tünetek: a levelek és a bogyók egyaránt fertőződhetnek. A leveleken kezdetben 1-3mm átméröjű, vizenyös foltok jelentkeznek, majd késöbb, ezek sötétszínűvé válnak, melyeket egy fehér udvar övez. A foltok írányában a szövetek elhalnak és a levelek szaggatott kinézetüekké válnak. A bogyókon kezdetben jól elhatárolt, kiemelkedő pontszerű, fekete foltok jelennek meg, majd később ezek felülete varasodik, a foltok körüli szövetek besüppednek, ami a bogyók torzulását okozza.
Gazdanövények: a paradicsomra és paprikára jellemő betegség.
Megelőzés: a)a vetőmag ecetsavas kezelése; b)csepegtető vagy barázdában való öntözési mód alkalmazása; c)a fertőzött növények eltávolítása és megsemmísítése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)BORDÓILÉ (fémes réz 20% Cu2SO4 alakban), dózis 10,0kg/t; b)CHAMPION 50 WP (rézhidroxid 50% fémes rézzel), dózis 3,0kg/t; c)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/t; d)EQUATION PRO (cimoxanil 30%+famoxadon 22,5%), dózis 0,4kg/t; e)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/t.

A paradicsom xantomonászos betegsége / Baktériumos varasodása

Tudományos elnevezés: Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
Tünetek: a kórokozó a növény földfeletti részeit minden fejlődési szakaszban fertőzheti. A fertőzés a palánták levelén zöldes sárgától barnáig szinesedö foltokban jelentkezik, amelyeket fényes baktérium nyálka borít. A fejlett növényekben az erek mentén elszórtan, apró, kerek vagy szabálytalan alakú foltok jelennek meg, a száron repedések keletkeznek, melyek idővel megbarnúlnak. Az éretlen gyümölcsön a fertőzés hatására varszerű barna vagy szürke foltok alakulnak ki melyeket világos színű udvar határol, az érett bogyók nem fertőződnek.
Gazdanövények: a paradicsomra jellemző, különösen csapadékos években.
Megelőzés: a)a helyes vetésforgó alkalmazása; b)a betakarítás utáni mélyszántás elvégzése; c)tápanyag utánpótlás mérsékelt adagú nitrogénnel, kiegészítve foszforral, amely növeli a növények ellenálló képességét a betegséggel szemben, d)ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)BORDÓILÉ (fémes réz 20% Cu2SO4 alakban), dózis 10,0kg/ha; b)CHAMPION 50 WP (rézhidroxid 50% fémes rézzel), dózis 3,0kg/ha; c)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; d)EQUATION PRO (cimoxanil 30%+famoxadon 22,5%), dózis 0,4kg/ha; e)MANCOZEB 800 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; f)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha.

A paprika termés és szár rothadása / Fitoftórás betegsége

Tudományos elnevezés: Phytophtora capsici
Tünetek: a növény minden szereve fertőződik. A gyökeren és gyökérnyakon száraz, barna színű penész fejlődik ki,amely elöbb a növény fonnyadasához, majd pusztulásához vezet. A száron és hajtásokon a száraz penész, különböző magasságban jelentkezhet, amelyek felett következik be a hervadás és elhalás. A terméskocsány mélyedésében kezdetben apró, nedves és lágy, zöldes foltok keletkeznek, amelyek késöbb elnyúlnak és megnövekednek a terméscsúcs írányába. A fertőzött szövetek felületén a betegség előre haladtával egy szürke színű penész bevonat képződik.
Gazdanövények: a szabadföldön termesztett paprikára jellemző.
Megelőzés: a)3-4 éves vetésforgó kialakítása; b)kerülni a vízenyős talajokat; c)az őszi mélyszántás csökkenti a következő évben a fertőzés veszélyt; d)kiegyensúlyozott trágyázás, optimális vetésidő, növény sűrűség és mélység betartása; e)több írányú ellenálló képességgel rendelkező hibridek és fajták termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)ALIETTE 80 WP (Al foszetil 80%), dózis 2,0kg/ha; b)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; c)MIKAL M (mankozeb 26%+ Al foszetil 44%), dózis 3,5kg/ha; d)PREVICUR 607 SL (propamokarb 607g/l din propabokarb klorhidrát), dózis 2,0l/ha; e)PROPLANT 72,2 SL (propamokarb 722g/l), dózis 2,0l/ha; *a vetőmag csávázás: POLYRAM COMBI (metirám 80%), dózis 5,0kg/t.

Paradicsom lisztharmat

Tudományos elnevezés: Leveillula taurica
Tünetek: a levélszínén elöbb apró, halvány foltok jelennek meg, amelyek késöbb megnagyobbodnak, összefolynak szabálytalan alakuakká válnak és a levelet részlegesen vagy teljesen befedik. A levél fonákán a foltok iránt egy szürkés fehér lisztszerü nemez képződik. A fertőzött levelek kanalasodnak, megsárgulnak majd elszáradnak és lehullanak. Az erősen fertőzött növényen a termés aprobb és torzult.
Gazdanövények: a paradicsomra jellemző, különösen a hajtatásban.
Megelőzés: a)őszí mélyszántás, korai vetés és a mag csávázása; b)az állomány gyommentesítése; c)genetikailag ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)ALIETTE 80 WP (Al foszetil 80%), dózis 0,5kg/ha; b)KUMULUS DF (kén 80%), dózis 4,0kg/ha; c)LABILITE 70 WP (tiofánát metil 20%+maneb 50%), dózis 2,0kg/ha; d)MICROTHIOL SPECIAL (mikronizált kén 80%), dózis 4,0kg/ha; e)TILT 250 EC (propikonazol 250g/l), dózis 0,2l/ha; f)TRIFMINE 30 WP (trifumizol 30%), dózis 0,3l/ha; g)TOPAS 100 EC (penkonazol 100g/l), dózis 0,35l/ha; h)TOPSIN M 70 WP (tiofánát metil 70%), dózis 1,5kg/ha.

A paradicsom didimellás betegsége / Tőszáradása

Tudományos elnevezés: Didymella lycopersici
Tünetek: a kórokozó a növényt minden fejlődési szakaszában megfertőzheti, de a legjelemzöbb fertőzési tünetek a fejlettebb stádiumban lévő növényeken alakulnak ki. A talajszint közelében, a száron barnás fekete foltok jelennek meg, amelyek körül ölelhetik a szárat. A fertőzés helyén a szövetek elhalnak, szárhéj levállik, a növények elhervadnak majd elpusztulnak. A bogyón a fertőzés az érés elött jelentkezik. A bogyókon mélyen besüppedő barna foltok jellennek meg a kocsány körül, melyek repedést okoznak a gyümölcsön és a gyümölcshúsát is károsítja.
Gazdanövények: a paradicsomra jellemző, szabadföldön és hajtatásban egyaránt.
Megelőzés: a)a növényi maradványokat mélyszántással aláforgatni; b)az őszi mélyszántás csökkenti a fertőzés veszélyt a következő évben; c)kiegyensúlyozott tápanyag utánpótlás, optimális időben, sűrűségben és mélységben való vetés.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0-2,5 kg/ha; b)MANCOZEB 800 (mankozeb 40%), dózis 2,0kg/ha; c)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg.

A paradicsom verticilliumos hervadása

Tudományos elnevezés: Verticillium dahliae
Tünetek: a fertőzés jellegzetes tünete a szövet elhalás és a növény hervadása. A fertőzés kezdetén az alsó levelek megsárgulnak majd elhalnak. A fertőzött levelek iránt a szár nedvszállító edényei elhalnak. Az edény nyalábok elhalása a növény csúcsa fele terjed, fokozatos hervadást okozván.
Gazdanövények: a kórorkozó károsítja a paradicsomot, paprikát, padlizsánt de még más zöldségnövényeket is.
Megelőzés: a)a növényi maradványokat mélyszántással a talajba forgatni; b)3-4 éves vetésforgó alkalmazása; c)kiegyensúlyozott NPK tápanyag utánpótlás; d)genetikai ellenálló képességgel rendelkező fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *a talaj fertőtlenítése: TOPSIN M 70 WP (tiofánát-metil 70%), dózis 0,5-1,0 kg/ha.

A paradicsom kladospóriumos betegsége / Barnapenészes levélfoltosság

Tudományos elnevezés: Cladosporium fulvum
Tünetek: jellemző a levélfertőzés, kezdetben az alsó leveleken sárga szinű kis foltok jelennek meg, amelyek növekedve összefolynak és megbarnulnak. A levél fonákját a foltok iránt, jellegzetes barna színű, bársonyos bevonat borítja (a gomba komdiumtartói és konidiumai). A fertőzött levelek fokozatosan elszáradnak, a növény legyengül.
Gazdanövények: paradicsomra jellemző, különösen üveg és folia házakban.
Megelőzés: a)a növénymaradványokat mélyszántással a talajba forgatni; b)vetésforgó alkalmazása; c)kiegyensúlyozott NPK trágyázás; d)genetikai ellenállóképességgel rendelkező fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)BRAVO 500 SC (klorotalonil 500g/l), dózis 2,0l/ha; b)CAPTADIN 50 PU (kapán 50%), dózis 2,0-2,5 kg/ha; c)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; d)LABILITE 70 WP (tiofánát metil 20%+maneb 50%), dózis 1,5kg/ha; e)MANCOZEB 800 (mankozeb 40%), dózis 2,0kg/ha; f)MERPAN 50 WP (kaptán 50%), dózis 2,0kg/ha; g)POLYRAM COMBI (metirám 80%), dózis 2,0kg/ha; h)TRIFMINE 30 WP (triflumizol 30%), dózis 2,0kg/ha; i)TOPSIN M 70 WP (tiofánát metil 70%), dózis 1,0kg/ha; j)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha.

A paprika alternáriás bogyó és magházpenésze

Tudományos elnevezés: Alternaria tenuis
Tünetek: a jellegzetes tünetek a bogyón alakulnak ki, apró, kerek, sárgás-zöld színű, nedves, lágy foltok jelennek meg. A megfertőzött szövetek megbarnulnak, bemélyednek a bogyóba és elrothadnak. A fertőzött felületi részeken oliva zöld bevonat képződik (a gomba konidiumtartoi és konidiumai alkotják) ami a termés rothadását okozza.
Gazdanövények: egyaránt jellemző a szabadföldi és növényházi paprika állományban.
Megelőzés: a)mélyszántás a növénymaradványok beforgatásáért; b)vetésforgó; c)kiegyensúlyozottaz NPK tápanyag ellátás; d)genetikai ellenálló kepességű fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: -.

Paradicsom tőkorhadása / Kolletotrichumos bogyófoltossága

Tudományos elnevezés: Colletotrichum coccodes
Tünetek: a betegség az érésben lévő bogyókon alakul ki. A gyümölcs felületén kis kerek besüppedő, nedves lágy foltok jelennek meg, amelyek megfeketednek és bemélyednek. Ezek a foltok koncentrikusan terjednek és a felületükön számos feketeszínű spóratelep alakul ki. Magas páratartalom mellett, a fertőzött felületeken narancssárgás rózsaszínű spóra tömeg fejlődik. A fertőzás gyorsan terjed a bogyó húsában, amely megrothad. A gyökereken száraz rothadásként jelentkezik és a fertőzött szövetek felületén számos kicsi fekete szklerócíum fejlődik ki.
Gazdanövények: gyakrabban a támrenszer nélküli paradicsom állományban jelentkezik.
Megelőzés: a)vetésforgó alkalmazása; b)vízenyős talajokon való termesztés kerülése; c)a talaj vízáteresztő képességének növelése mélyszántással és a talaj mélylazításával; d)ellenálló fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)BRAVO 500 SC (klorotalonil 500g/l), dózis 2,0l/ha; b)DITHANE M 45 (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha; c)MANCOZEB 800 (mankozeb 40%), dózis 2,0kg/ha; d)SHAVIT 71,5 WP (triadimenol 1,5%+folpet 70%), dózis 2,0kg/ha; e)TIURAM 75 PU (tirám 75%), dózis 2,0 kg/ha; f)VONDOZEB (mankozeb 80%), dózis 2,0kg/ha.

A paprikalevelek fehér foltossága

Tudományos elnevezés: Phyllosticta capsici
Tünetek: a fertőzés a leveleken jelentkezik, szabálytalan szögletes fehér foltok alakjában, melyeket barnás fekete sáv határol. A foltok íránt a szövetek mélyen károsultak, így a tünetek a levél mindkét oldaláról jól megfigyelhetők. A fertőzött szövetek elhalnak és kiszakadnak a levéllemezből, ezért ez lyukacsossá válik.
Gazdanövények: a szabadföldi paprikára jellemző.
Megelőzés: a)mélyszántással a növénymaradványok aláforgatása; b)vetésforgó; c)kiegyensulyozott tápanyag adagolás,kerülni a nitrogén túladagolást; d)genetikai ellenállóképességű fajták és hibridek termesztése.
Vegyszeres védekezés: *állománykezelés: a)BORDÓILÉ (fémes réz 20% Cu2SO4 alakban), dózis 10,0kg/ha; b)CAPTADIN 50 PU (kaptán 50%), dózis 2,0kg/ha; c)TIURAM 75 PU (tirám 75%), dózis 2,0kg/ha.
Select Language
hungarianromanian